Når en ektefelle som har særkullsbarn dør, oppstår det gjerne spørsmål om hvilke rettigheter gjenlevende ektefelle har. Kan gjenlevende ektefelle kreve å få sitte i uskiftet bo? Hva har gjenlevende ektefelle krav på, dersom det må foretas et skifteoppgjør?
1. Muligheten til å sitte i uskiftet bo forutsetter samtykke fra avdødes livsarvinger
Arveloven gir i utgangspunktet gjenlevende ektefelle rett til å sitte i uskiftet bo overfor alle dem som er avdødes arvinger etter loven, dvs. både livsarvinger og slektsarvinger som søsken osv. (der det ikke er livsarvinger). I slike tilfeller kan altså gjenlevende ektefelle velge å overta den avdøde ektefellens bo i uskifte, selv om livsarvingene gjør det klart at de ønsker å få sin fars- eller morsarv straks.
Samtidig er det fastsatt i loven at retten til uskifte ikke gjelder overfor avdødes «særskilte livsarving», dvs. særkullsbarn eller barn av særkullsbarn. Dersom noen av disse krever å få sin fars- eller morsarv straks, må gjenlevende ektefelle respektere dette og skifte med dem som krever det. Men loven åpner også for at særkullsbarna i stedet kan gi samtykke til at lengstlevende får overta den avdøde ektefellens bo i uskifte. Særkullsbarna kan i så fall også sette vilkår for å samtykke, f. eks at gjenlevende ektefelle godtar å forvalte den avdødes formue på bestemte måter.
Dersom ektefeller hvor den ene har særkullsbarn ønsker å sikre den andre mulighet til å sitte i uskifte, bør en forsøke å få på plass et forhåndssamtykke fra de aktuelle arvingene. Dette fordi det ofte vil være lettere å få på plass samtykke når ektefellen som har særkullsbarn lever og kan gi uttrykk for sine ønsker.
2. Hva skjer når gjenlevende ektefelle må skifte med førstavdødes livsarvinger?
Dersom uskifte er uaktuelt, enten fordi avdødes livsarvinger ikke samtykker eller gjenlevende ektefelle ønsker å skifte, vil det måtte foretas et skifteoppgjør.
Det er viktig å være klar over at et skifte mellom en gjenlevende ektefelle og den avdøde ektefellens arvinger må skje i to trinn. Først må det skiftes mellom ektefellene etter ekteskapslovens regler. Det som tilfaller avdødes del ved skiftet etter ekteskapslovens regler utgjør dødsboet, som deretter skiftes etter arvelovens regler. Dette omtales gjerne som et «sammensatt skifte».
Dersom det foreligger fullstendig særeie mellom ektefellene, vil det første trinnet kun bestå i en avklaring av hvilke eiendeler som tilhører avdødes særeie. Alle særeiemidler avdøde hadde inngår i dødsboet.
Hvor det ikke er særeie, blir det første trinnet mer komplisert. Da må det skaffes en oversikt over begge ektefellenes formuer, på dødsfallstidspunktet. Ofte vil en gjenlevende ektefelle oppleve det som underlig at også egen formue må kartlegges, når det er boet etter den avdøde som skal skiftes. Men for å kunne avklare hva den avdødes bo består av, må det altså foretas et skifte mellom ektefellene først.
På skiftet mellom ektefellene skal en først finne fram til den enkeltes netto formue. Deretter skal en halvpart av hver ektefelles netto formue tilføres den andre ektefellen. Med andre ord skal hver ektefelle etter delingen ha netto verdier som tilsvarer en halvpart av egen netto formue tillagt halvparten av den andre ektefellens netto formue.
Ved skiftet etter ekteskapsloven gjelder også reglene om skjevdeling, dvs. reglene om at det en ektefelle eide før ekteskapet eller mottok som gave eller arv under ekteskapet kan holdes utenfor delingen. Gjenlevende ektefelle kan anvende disse reglene fullt ut, men også arvingene til den avdøde ektefellen kan i stor grad påberope seg skjevdeling på skiftet etter ekteskapsloven. I tilfeller hvor en av ektefellene har særkullsbarn, vil det ofte være slik at den ene eller begge ektefeller hadde midler da de giftet seg. Det er derfor viktig å være klar over reglene om skjevdeling, ved sammensatte skifter.
Etter gjennomføring av trinn 1, framkommer det som blir avdødes dødsbo. Gjenlevende ektefelle har krav på ¼ av arven etter avdøde, men uansett minst 4 ganger folketrygdens grunnbeløp. Dette innebærer blant annet at gjenlevende ektefelle arver alt, der samlet netto arv etter avdøde er mindre enn 4 G.
Ektefellens rett til arv kan dessuten økes ved testamente. Mens begge ektefeller lever, kan de sette opp testamente. I et slikt testamente kan ektefellene bestemme at ektefellearven skal økes fra ¼ til 1/3. Hvor det er tale om større formuer, kan det også være aktuelt å gi ektefellen rett til arv som overstiger det livsarvingene har krav på etter arvelovens regler om pliktdelsarv. I utgangspunktet er pliktdelen 2/3 av arven, men samtidig begrenset til verdier tilsvarende 15 G for hver livsarving. Hvor avdøde hadde stor formue, eller kun få særkullsbarn, vil det gjerne være midler ut over pliktdelsarven. Dette kan altså testamenteres til gjenlevende ektefelle, dersom arvelateren ønsker det.
3. Hvordan bør en gjenlevende ektefelle forholde seg når den avdøde ektefellen etterlater seg særkullsbarn?
Som gjennomgangen ovenfor viser er det en rekke spørsmål å ta stilling til når en ektefelle dør og etterlater seg særkullsbarn. Det vil derfor ofte være klokt å oppsøke en advokat i en slik situasjon, selv om det ikke foreligger noen tegn til uenigheter mellom gjenlevende ektefelle og avdødes særkullsbarn. Det en advokat kan bidra med i en slik tidlig fase er avklaring av hvilke muligheter man har, og hvilke regler en må forholde seg til. Dette kan igjen bidra til at en unngår misoppfatninger og «kommer skjevt ut», med mulige konflikter som følge.